Poliția Penitenciară lăsată pe tușă la elaborarea proiectului legii salarizării. Cine sunt vinovații? Așteptăm rezultate și soluții!
FSANP, justitie, sindicat

Poliția Penitenciară lăsată pe tușă la elaborarea proiectului legii salarizării. Cine sunt vinovații? Așteptăm rezultate și soluții!

Poliția Penitenciară nu are un membru în acest grup de lucru în care se elaborează proiectul legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, situație pe care Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) o consideră incalificabilă, intolerabilă și neloială față de cei aproximativ 13.000 de polițiști de penitenciare, mai ales că o parte dintre aceștia lucrează în condiții inumane și degradante (temperaturi extreme atât iarna, cât și vara, ploșnițe, șobolani, gândaci) în unitățile penitenciare.

Nr. 71/03.07.2023
Exemplar 1 din 2

Doamnei ministru Alina GORGHIU

Ministerul Justiției

  • În atenția domnului secretar de stat Bogdan ILEA – coordonator al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP)

Stimată doamnă Ministru,
Stimate domnule Secretar de Stat,

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), organizație sindicală reprezentativă la nivelul sistemului administrației penitenciare, cu sediul în Municipiul București, str. Maria Ghiculeasa nr. 47, et. 3, cam. 306, sector 2, având Cod de Identificare Fiscală 17257999, e-mail: fsanp@fsanp.ro, reprezentată legal de către domnul Cosmin – Marian DOROBANȚU, în calitate de Președinte,

Având în vedere că, la nivelul Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) se elaborează proiectul legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în temeiul art. 6 din Legea nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public,

VĂ ADRESĂM RUGĂMINTEA

de a ne treansmite:

  1. Corespondența dintre Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și Ministerul Justiției (MJ) referitoare la desemnarea unui membru în grupul de lucru în care se elaborează proiectul legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
  2. Corespondența dintre Ministerul Justiției (MJ) și Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) referitoare la desemnarea din Aparatul Central (ANP) a unui membru (polițist de penitenciare) în grupul de lucru în care se elaborează proiectul legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

În situația în care Ministerul Justiției (MJ) și/sau Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) nu a inițiat niciun demers, astfel încât un reprezentant al Poliției Penitenciare să participe la elaborarea proiectului de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, vă adresăm rugămintea de a ne comunica motivele care au stat la baza lipsei de reacție a celor două autorități publice responsabile de activitatea și cariera polițiștilor de penitenciare.

În urma dialogului social dintre reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și organizația noastră sindicală, am ajuns la concluziainteresele polițiștilor de penitenciare în ceea ce privește drepturile salariale ale acestei categorii socio-profesionale nu reprezintă o prioritate a Ministerului Justiției (MJ). Prin urmare, acțiunile sindicale (proteste, pichetări, refuzul de muncă suplimentară etc.) din ultima perioadă care ”au ocolit” Ministerul Justiției (MJ) și Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) au fost o ”eroare de calcul” regretabilă a sindicatelor din penitenciare.

ÎN CONCRET, reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) ne-au transmis că au solicitat Ministerului Justiției (MJ) să desemneze un reprezentant în grupul de lucru în care se elaborează proiectul legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, însă nici până la acest moment Poliția Penitenciară nu are un membru în acest grup de lucru, situație pe care Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) o consideră incalificabilă, intolerabilă și neloială față de cei aproximativ 13.000 de polițiști de penitenciare, mai ales că o parte dintre aceștia lucrează în condiții inumane și degradante (temperaturi extreme atât iarna, cât și vara, ploșnițe, șobolani, gândaci) în unitățile penitenciare.

În vederea unei bune colaborări, vă oferim deschiderea noastră spre un dialog constructiv, bazat pe încredere și respect.

Cu deosebita considerație,

Cosmin DOROBANȚU
Președinte
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

24 thoughts on “Poliția Penitenciară lăsată pe tușă la elaborarea proiectului legii salarizării. Cine sunt vinovații? Așteptăm rezultate și soluții!

  1. Deci efectiv nu imi vine sa cred ca suntem în aceasta postura!dupa atatea batalii și proteste în strada,refuz de ore suplimentare,refuz de a intra în serviciu!!este o Lege care cu siguranță va guverna salarizarea mulți ani de acum încolo și sa nu avem noi minim un reprezentat care sa prezinte situația reala raportata la condițiile de munca!!si nu ma refer la cineva din ANP ci din teritoriu!!sa transmis clar ca pilonul principal va fi coeficientul de salarizare și sporurile plafonate la un procent de maxim 20%.cine negociază pentru noi aceste chestiuni vitale pentru salarizare(un simplu exemplu:”sporul de noapte” care este infim raportat la afecțiunile fizice grave cu care este asociat).Daca nu era sindicatul și implicarea dumneavoastra habar nu aveam ca noi defapt nu eram reprezentați de nimeni!JALNIC!

    1. Pentru asta suntem aici. Depunem tot efortul, prin putinele mijloace pe care le avem la indemana sa fim acolo unde ne e locul: la masa cu celelalte structuri din sectorul de apărare, ordine publică si securitate națională. Vă multumim pentru incredera acordata. Ne da energie sa luptam.

  2. Și noi va mulțumim pt implicarea,informarea și promtitudinea cu care ne țineți la curent!suntem conștienți ca luptele sindicale nu sunt deloc usoare.implica foarte mult timp, efort și sacrificii!!RESPECT!

  3. Buna ziua!
    stie cineva de aici de site daca penitenciarul Oradea sau Gherla au lipsa de personal si daca vor scoate locuri pentru Targu Ocna ?
    Multumesc

  4. Credeți că există posibilitatea ca în urma atacarii legii pensiilor la CCR să se schimbe ceva la noi privind perioada de gratie pana în 2028?
    Mulțumesc!

  5. Si am fost la biroul resurse si am zis ca in 1 decembrie ma pot pensiona ca am anii si varsta si au zis nu,nu, in 1 februarie ca a fost stare de urgenta 2 luni si platforma nu vede ca e grupa,si ca trebuie recuperate cele 2 luni -deci aptul limitat a fost si este cheia succesului in acest Sistem,care chiar ii admira si le da toate facilitatile celor cu RMN la coloana iar pentru cei care le au depasit cica sa mai ramana.

    1. @termen
      Este exact invers!
      În perioada stării de urgență cele două luni sunt încadrate la “alte condiții” și aveți spor de două luni! Normele legale în acest sens nu sunt publice, sunt clasificate, însă cei de la RUFP cu siguranță
      Dacă îmi lăsați un nr. de telefon sau un mail vă pot trimite Decizia mea.
      Data ar trebui să se schimbe în 1 noiembrie.

      1. Referitor la reducerea datei pensionarii ,datorita grupei ,,alte conditii” am primit de la ANP un raspuns prin care se specifica ca daca am vechime cu grupa ,,alte conditii”” nu se scurteaza perioada de iesire la pensie ci doar ma ajuta la cresterea valorii/cuantumului pensiei.
        Concret ,am adeverinta de la MApn cu vechime 208 zile in grupa ,, alte conditii” si raspunsul lor a fost ca ma ajuta acesta vechime doar la calculu pensiei.

    2. @termen
      Va citez din ce am negru pe alb, cu semnătură și ștampilă!
      “În sistemul administrației penitenciare în perioada 16.03.2020 până la data de 15.05.2020 se încadrează în alte condiții de muncă pentru care, la stabilirea pensiei, se iau în calcul 2 (doi) ani, pentru fiecare an lucrat în asemenea condiții.”

    3. Cele doua luni sunt considerate an la an ca la mineri, nu trebuie recuperate ce ai castigat 2 luni…

  6. Starea de urgenta a fost an la an si se recunoaste ca atare. Numai ca a fost putin.

  7. Suparare mare la Rahova. Nu v-ati vazut de “treaba”, iar acum nu si-a ocupat postul cine trebuia. Si era datorie !

    1. Acolo e de domeniul DNA. Dacă Sefa DPCT se implica in măsluirea unui concurs, ce pretenții sa mai avem de la structura asta. DPCT are și ofițeri buni, pe care ii cunosc, însă sunt umbriți de mizeriile făcute de “madam” Huica.

      Lambriuri, lambriuri…

      1. Domnule Dorobanțu, fără supărare dar nu e prima data când spuneti ceva legat de acest concurs de prevenire de la Rahova și când o pasați in grădina DNA-ului.
        Poate ne spuneti și noua totuși ceva mai concret nu doar ca d-na HUICĂ se ocupa de măsluit concursuri pentru ca suntem și noi interesați de acest subiect, asta in cazul in care chiar dețineți informații concrete in aceasta speța și in cazul in care aceste informații.

Comments are closed.

Skip to content